Senaste inläggen
8-10 potatisar
8 morötter
1-2 palsternacka
1 pkt hotdog varmkorv
2-3 gul lök
salt, vitlökspeppar, vitlökssalt, rosmarin och pizzakrydda
Gör så här:
Skär allt i mindre bitar. (löken i sex delar)
Stek potatis, morötter, palsternacka och gul lök, tills rotfrukterna nästan är klara (ca 5-10 min),
Häll i korven och stek ett tag till. Krydda och servera.
Jättesmarrigt med stekt ägg till ;))
2-3 vitlöksklyftor
ca 450 gr kycklingfilé
2 stora gula lökar
2 burkar thaigrönsaker (eller valfri grönsaker som går att fräsa på ;))
ca 10 msk oystersås
ca 10 msk vatten (lika många som oystersås)
2 tsk fisksås
1-2 tsk socker
lite citron
ev. 100 gr cashewnötter (salta)
lite soja
Olivolja för stekning
Gör så här:
Skär löken i 6 klyftor och dela de sen på hälften
Blanda ihop med de andra grönsakerna i en skål.
Hacka vitlöken och fräs den lätt i oljan. Skär kycklingfiléerna i små bitar, och stek dessa med vitlöken minst 5 minuter (eller tills kycklingen är helt klar), på hög värme.
Tillsätt grönsakerna i stekpannan/woken och fräs de tillsammans med kycklingen ett par minuter.
Blanda oystersås, vatten, fisksås, lite soja, några citrondroppar och sockret i en skål och tillsätt blandningen i stekpannan/woken. Blanda och låt det stå och småputtra ett litet tag.
Lägg till sist i cashewnötterna eller smaka av med lite salt.
Serveras helst med Stekta äggnudlar med ägg
Smaklig måltid
1 lök
1 vitlöksklyfta (normalstor, eller 2 små)
olja
1 frp (xxx gr) äggnudlar
2 ägg
ca 4 msk fisksås
1-2 tsk socker
lite citron
Gör så här:
Lägg nudlarna i blöt i varmt vatten ca 10 min eller tills nudlarna är lite mjukare och går att dela med en trägaffel. Häll bort vattnet och lägg undan nudlarna.
Hacka vitlöksklyftan och skär löken i 6-8 delar.
Fräs vitlöken och löken i upphettad olja, snabbt i en wokpanna. Häll på nudlarna och stek ett par minuter. Om nudlarna lätt fastnar i wokpannan eller bränns så häll på mer olja.
Vispa ihop ägg, fisksås, socker och citronsaften lätt. Häll detta över nudlarna och stek ett par minuter till, tills äggblandningen stelnat.
Serveras som tillbehör till nästan vad som helst ;))
ca 400 gr kyckling (eller 2 kycklingfiléer)
1-2 vitlöksklyftor
2-3 gul lök
olivolja (ca 1 msk)
2 paprika
1 msk röd curry
0,5 - 1 dl vatten
1 msk kycklingfond
3-4 dl matlagningsgrädde
en skvätt soja
en skvätt fisksås
1-2 msk vetemjöl
Gör så här:
Hacka vitlöken. Fräs den i oljan.
Skär löken, paprikan och kycklingen i bitar. Häll ner detta i stekpannan, och stek lätt.Tillsätt röd curryn, och stek tills kycklingen är klar.
Tillsätt vatten och kycklingfond och koka upp. Häll därefter i grädden, och låt småputtra ett tag.
Smaka av med soja och fisksås.
Strö över vetemjöl till den tjocklek du vill ha på såsen, och låt puttra ca 1 min.
Serveras med Jasminris.
Tips: Är nog väldigt gott att ha lite mer grönsaker i denna, tex vattenkastanjer, minimajs, bambuskott.
50 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl Kesella
1 dl socker
1/2 tsk salt
(ev. 1 tsk kardemumma)
ca 12 dl vetemjöl
2 krm hjorthornssalt
1 ägg för pensling
Fyllning till 4 semlor:
100 gr mandelmassa
lite mjölk (knappt en halv dl)
2 dl vispgrädde
vanillinsocker
florsocker
Gör så här:
Smält margarinet, blanda med mjölken, värm till 37°.
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, 1 ägg, Kesella, socker, salt, kardemumma och mjölet utrört med hjorthornssaltet. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i 30 min.
Baka ut till ca 20 runda bullar, platta ut dem något. Jäs ca 30-40 min.
Grädda ca 8-10 min i 225°. Låt dem svalna på galler under duk.
Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med mjölk till en ganska lös smet.
Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden med lite vanillinsocker och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.
Ställ gärna in de i kylen en liten stund så fyllningen får dra in i bullen.
2-3 vitlöksklyftor
450 gr kycklingfilé
2 stora gula lökar
2 röda paprikor
1 purjolök
knappt 1 huvud broccoli
1/2 huvud blomkål
3 morötter
11-12 msk oystersås
11-12 msk vatten (lika många som oystersås)
2 tsk fisksås
2 nypor socker
ev. 100 gr cashewnötter (salta)
ev. torkad thaichili som garnering
Olivolja för stekning
Gör så här:
Skär löken i 6 klyftor och dela de sen på hälften
Strimla paprikan. Skär purjolöken i skivor. Dela broccolin och blomkålen i mindre bitar. Skala och strimla morötterna. Blanda allt i en skål.
Hacka vitlöken och fräs den lätt i oljan. Skär kycklingfiléerna i bitar, och stek dessa med vitlöken minst 5 minuter (eller tills kycklingen är helt klar), på hög värme.
Tillsätt grönsakerna i stekpannan/woken och fräs de tillsammans med kycklingen ett par minuter.
Blanda oystersås, vatten och fisksås i en skål och tillsätt blandningen i stekpannan/woken. Strö över sockret och blanda. Låt det stå och småputtra ett litet tag.
Lägg till sist i cashewnötterna och garnera med torkad chili (jag uteslöt chilin).
Servera med ris eller nudlar.
Smaklig måltid
2 dl socker
1,5 dl vetemjöl
ev. 1,5 tsk vanillinsocker
ca 8 msk oboy (något överfulla ;))
0,5 tsk salt
2 ägg
100 gr smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader
Smält smöret.
Blanda socker, vetemjöl, ev vanillinsocker, oboy och salt ordentligt.
Blanda ner äggen ordentligt (men inte vispa)
Häll ner det smälta smöret, och vänd det bara i smeten (rör inte för mycket utan bara lite grann).
Häll upp i en rund form.
Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.
Ta ut och låt svalna lite.
10 dl mjöl
4 tsk bakpulver
2 tsk salt
4 msk olja
4 dl mjölk
Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader.
Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt.
Tillsätt olja och mjölk. Arbeta degen till den är smidig och lätt att kavla ut.
Kavla ut degen på en smörad eller bakplåtsklädd plåt. Garnera med vad som känns bäst + ost.
Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills osten har smält.
Detta räcker till en plåt.
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
||||
|