Senaste inläggen

Av minarecept - 30 april 2011 11:43

8-10 potatisar
8 morötter
1-2 palsternacka
1 pkt hotdog varmkorv
2-3 gul lök
salt, vitlökspeppar, vitlökssalt, rosmarin och pizzakrydda


Gör så här:
Skär allt i mindre bitar. (löken i sex delar)
Stek potatis, morötter, palsternacka och gul lök, tills rotfrukterna nästan är klara (ca 5-10 min),
Häll i korven och stek ett tag till. Krydda och servera.


Jättesmarrigt med stekt ägg till ;))


Av minarecept - 11 april 2011 18:39

2-3 vitlöksklyftor

ca 450 gr kycklingfilé

2 stora gula lökar

2 burkar thaigrönsaker (eller valfri grönsaker som går att fräsa på ;))

ca 10 msk oystersås

ca 10 msk vatten (lika många som oystersås)

2 tsk fisksås

1-2 tsk socker

lite citron

ev. 100 gr cashewnötter (salta)

lite soja

Olivolja för stekning


Gör så här:

Skär löken i 6 klyftor och dela de sen på hälften

Blanda ihop med de andra grönsakerna i en skål.

Hacka vitlöken och fräs den lätt i oljan. Skär kycklingfiléerna i små bitar, och stek dessa med vitlöken minst 5 minuter (eller tills kycklingen är helt klar), på hög värme.

Tillsätt grönsakerna i stekpannan/woken och fräs de tillsammans med kycklingen ett par minuter.

Blanda oystersås, vatten, fisksås, lite soja, några citrondroppar och sockret i en skål och tillsätt blandningen i stekpannan/woken. Blanda och låt det stå och småputtra ett litet tag.

Lägg till sist i cashewnötterna eller smaka av med lite salt.

Serveras helst med Stekta äggnudlar med ägg

Smaklig måltid  

Av minarecept - 11 april 2011 18:04

1 lök

1 vitlöksklyfta (normalstor, eller 2 små)

olja

1 frp (xxx gr) äggnudlar

2 ägg

ca 4 msk fisksås

1-2 tsk socker

lite citron


Gör så här:

Lägg nudlarna i blöt i varmt vatten ca 10 min eller tills nudlarna är lite mjukare och går att dela med en trägaffel. Häll bort vattnet och  lägg undan nudlarna.

Hacka vitlöksklyftan och skär löken i 6-8 delar.

Fräs vitlöken och löken i upphettad olja, snabbt i en wokpanna. Häll på nudlarna och stek ett par minuter. Om nudlarna lätt fastnar i wokpannan eller bränns så häll på mer olja.

Vispa ihop ägg, fisksås, socker och citronsaften lätt. Häll detta över nudlarna och stek ett par minuter till, tills äggblandningen stelnat.


Serveras som tillbehör till nästan vad som helst ;))


Pasta · Thai
Av minarecept - 17 mars 2011 18:02

ca 400 gr kyckling (eller 2 kycklingfiléer)

1-2 vitlöksklyftor

2-3 gul lök

olivolja (ca 1 msk)

2 paprika

1 msk röd curry

0,5 - 1 dl vatten

1 msk kycklingfond

3-4 dl matlagningsgrädde

en skvätt soja

en skvätt fisksås

1-2 msk vetemjöl


Gör så här:

Hacka vitlöken. Fräs den i oljan.

Skär löken, paprikan och kycklingen i bitar. Häll ner detta i stekpannan, och stek lätt.Tillsätt röd curryn, och stek tills kycklingen är klar.

Tillsätt vatten och kycklingfond och koka upp. Häll därefter i grädden, och låt småputtra ett tag.

Smaka av med soja och fisksås.

Strö över vetemjöl till den tjocklek du vill ha på såsen, och låt puttra ca 1 min.


Serveras med Jasminris.


Tips: Är nog väldigt gott att ha lite mer grönsaker i denna, tex vattenkastanjer, minimajs, bambuskott.

Av minarecept - 11 mars 2011 19:59

50 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
1 ägg
1 dl Kesella
1 dl socker
1/2 tsk salt
(ev. 1 tsk kardemumma)
ca 12 dl vetemjöl
2 krm hjorthornssalt


1 ägg för pensling


Fyllning till 4 semlor:

100 gr mandelmassa

lite mjölk (knappt en halv dl)

2 dl vispgrädde

vanillinsocker

florsocker


Gör så här:

Smält margarinet, blanda med mjölken, värm till 37°.
Rör ut jästen med lite av degspadet.
Tillsätt resten av degspadet, 1 ägg, Kesella, socker, salt, kardemumma och mjölet utrört med hjorthornssaltet. Arbeta ihop till en deg. Låt jäsa i 30 min.
Baka ut till ca 20 runda bullar, platta ut dem något. Jäs ca 30-40 min.
Grädda ca 8-10 min i 225°. Låt dem svalna på galler under duk.


Skär av ett lock på varje bulle. Ta ur en del av inkråmet och lägg det i en skål. Smula ner mandelmassa, blanda och späd med mjölk till en ganska lös smet.
Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden med lite vanillinsocker och lägg en rejäl klick i varje bulle. Lägg på locket, sikta lite florsocker över semlorna.


Ställ gärna in de i kylen en liten stund så fyllningen får dra in i bullen.



Av minarecept - 11 mars 2011 19:44

2-3 vitlöksklyftor

450 gr kycklingfilé

2 stora gula lökar

2 röda paprikor

1 purjolök

knappt 1 huvud broccoli

1/2 huvud blomkål

3 morötter

11-12 msk oystersås

11-12 msk vatten (lika många som oystersås)

2 tsk fisksås

2 nypor socker

ev. 100 gr cashewnötter (salta)

ev. torkad thaichili som garnering

Olivolja för stekning


Gör så här:

Skär löken i 6 klyftor och dela de sen på hälften

Strimla paprikan. Skär purjolöken i skivor. Dela broccolin och blomkålen i mindre bitar. Skala och strimla morötterna. Blanda allt i en skål.


Hacka vitlöken och fräs den lätt i oljan. Skär kycklingfiléerna i bitar, och stek dessa med vitlöken minst 5 minuter (eller tills kycklingen är helt klar), på hög värme.

Tillsätt grönsakerna i stekpannan/woken och fräs de tillsammans med kycklingen ett par minuter.


Blanda oystersås, vatten och fisksås i en skål och tillsätt blandningen i stekpannan/woken. Strö över sockret och blanda. Låt det stå och småputtra ett litet tag.


Lägg till sist i cashewnötterna och garnera med torkad chili (jag uteslöt chilin).

Servera med ris eller nudlar.


Smaklig måltid   






Av minarecept - 3 februari 2011 16:36

2 dl socker

1,5 dl vetemjöl

ev. 1,5 tsk vanillinsocker

ca 8 msk oboy (något överfulla ;))

0,5 tsk salt

2 ägg

100 gr smör


Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader

Smält smöret.

Blanda socker, vetemjöl, ev vanillinsocker, oboy och salt ordentligt.

Blanda ner äggen ordentligt (men inte vispa)

Häll ner det smälta smöret, och vänd det bara i smeten (rör inte för mycket utan bara lite grann).

Häll upp i en rund form.

Grädda mitt i ugnen 25-30 minuter.


Ta ut och låt svalna lite.


Av minarecept - 3 februari 2011 16:20

10 dl mjöl

4 tsk bakpulver

2 tsk salt

4 msk olja

4 dl mjölk


Gör så här:

Värm ugnen till 225 grader.

Blanda ihop mjöl, bakpulver och salt.

Tillsätt olja och mjölk. Arbeta degen till den är smidig och lätt att kavla ut.

Kavla ut degen på en smörad eller bakplåtsklädd plåt. Garnera med vad som känns bäst + ost.

Grädda mitt i ugnen ca 10 minuter eller tills osten har smält.


Detta räcker till en plåt.

Skapa flashcards