Senaste inläggen
8 ägg
8 dl vetemjöl
16 dl mjölk
3 tsk salt
ev. 4 tsk socker (ge fylligare smak)
smör till stekning (helst flytande)
Gör så här:
Vispa sönder äggen lätt i en skål.Tillsätt hälften (8 dl) av mjölken, salt, ev. socker och vetemjöl.Vispa ihop (jag använder elvisp för att slippa klumpar).
Tillsätt resten av mjölken.Kom ihåg att röra om smeten då och då, då mjölet gärna vill sjunka till botten.
Använd lite smör till varje pannkaka. Beräkna knappt 1 dl till en normalstor pannkaka, 1 msk till varje plätt eller 1/2 dl till en liten pannkaka.
När ytan stelnat och undersidan fått fin gyllenbrun färg är det dags att vända på pannkakan/plättarna. Stek en liten stund på andra sidan.
Serveras med sylt, grädde, glass, mos, bär eller vad man tycker är smarrigt på en pannkaka ;))
Ca 500 gr nötfärs
5 msk ströbröd
1,5 msk potatismjöl
1,5 dl mjölk
1 ägg
1 gul lök, hackad
ca 3 ljus sirap
salt (1-2 tsk)
peppar (jag använde vitlökspeppar)
2 msk Milda flytande margarin
Fyllning 1:
100 gr creme bonjour färskost vitlök
1 förpackning fetaost
Fyllning 2:
100 gr creme bonjour färskost naturell
2,5 msk senap
2 tsk herbes de provence
Blandas ihop
Gör så här:
Värm ugnen till 200 grader.
Blanda ströbröd, potatismjöl och mjölk. Låt svälla några minuter.
Blanda ner lök, färsen, ägget, sirap, salt och peppar i ströbrödsblandningen, blanda väl.
Vid fyllning: Bred ut färsen på en vattensköljd skärbräda och platta ut den till en platta ca 20 x 30 cm. Fördela fyllningen i mitten och rulla ihop till en limpa. Lägg limpan i en ugnsfast form och pensla med Milda flytande margarin.
Utan fyllning: Forma till en limpa och lägg i ugnsfast form, pensla med Milda flytande margarin.
Grädda köttfärslimpan i mitten av ugnen ca 50 minuter. Är den inte riktigt klar grädda den i nedre delen av ugnen ett tag till.
Jag serverade detta till Ugnstekta rotfrukter och gräddsås . Yummi
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl matlagningsgrädde
2-3 msk konc kalvfond
japansk soja
Salt
Gör så här:
Smält smöret och vispa ner vetemjölet.
Späd med grädden under uppkok och vispning. Tillsätt kalvfond, och lite soja.
Låt småkoka ca 5-8 minuter, smaka av med salt, kalvfond och soja.
ca 10 potatisar
4-5 morötter
1/2 - 1 kålrot
1 stor röd lök
olivolja
sirap
salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader.
Dela potatisen på längden och skär den sen i skivor.
Gör små stavar av morötterna och kålroten.
Dela löken först i hälften och sen varje halva i tre delar.
Blanda ihop detta i en ugnsfast form, eller på en bakplåtsklädd plåt.
Salta och ringla över olivolja. Blanda ihop allt igen.
In i nedre delen av ugnen, ca 40-50 minuter (tills de nästan är klara).
Blanda om med jämna mellanrum.
När rotfrukterna börjar bli klara, öka graderna till 225 grader.
Ringla över sirap och flytta upp till mitten av ugnen i ca 10-15 minuter, tills de är helt klara (behöver inte fått så mycket färg).
--
Testade detta underbart recept på ugnstekta rotfrukter idag (som jag blandat ihop från flera olika andra recept), men självklart går det att byta ut eller lägga till andra rotfrukter om det är något annat man tycker om. Jag tänker nog testa mig fram med att bland annat ha lite palsternacka i nästa gång
125 g smör
2 ägg
2 dl socker (el 3 dl om man använder kakao istället för oboy)
2,5 dl vetemjöl
8 msk Oboy (el 5 msk kakao)
1 msk vaniljsocker
1 krm bakpulver
Gör så här:
Värm ugnen till 180 grader.
Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg och socker med elvisp. Blanda torrvarorna och blanda ner i smeten. Till sist, tillsätt smöret. Vispa försiktigt till en jämn smet och häll smeten i muffinsformar. Grädda i ugnen 12-15 min, förläng tiden om den verkar för kladdig!
Om man vill kan man lägga upp de i en skål och pudra över florsocker.
Receptet räcker till cirka 10 stora muffins eller cirka 20 små.
Underbart goda <3
Grundkälla: "Bagaren" Susanna Wall ;))
1/2 pkt 'a 50gr jäst
5 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olja
3 dl havregryn
1 dl krossat linfrö
9-10 dl vetemjöl
Gör så här:
Rör ut jästen i lite av det kalla vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, salt, olja, havregryn och linfrö.
Rör om och låt svälla ca 15 min.
Tillsätt vetemjölet, men spara ca 1 dl till utbakning.
Arbeta degen ca 5 min i maskin eller ca 10 min för hand.
Strö över lite vetemjöl och låt jäsa övertäckt ca 1 tim
Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resten av mjölet.
Dela degen i 2 delar. Forma till runda eller ovala bröd.
Lägg bröden på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa ca 30 min.
Skåra bröden med en vass kniv. Mjöla ev. ytan.
Grädda i nedre delen av ugnen i 225 grader ca 25 min.
Lägg bröden på galler att kallna utan bakduk.
Källa: Havregrynspaketet från ICA
Här är min lite omgjorda "Flygande Jakob"
ca 1 kg (eller 900 gr) Kycklingfilé
2 pkt bacon
5 dl matlagningsgrädde 15%
ca 2 dl mjölk
ca 2 dl chilisås
4 bananer (mellanstora)
jordnötter
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär kycklingfilén i små bitar. Stek kycklingen i smör och salta och peppra.
Lägg den färdigstekta kycklingen i botten av en form.
Skiva bananerna och lägg de över kycklingen. (det blir ganska mycket banan, men det är det som gör grytan sååå god ;))
Blanda ihop grädden, mjölken och chilisåsen. Salta lite.
Häll över gräddblandningen över kycklingen och bananerna.
Klipp baconen i små små bitar och stek dessa knaperstekta.
Strö över bacon och ev. jordnötter och in i ugnen ca 20 minuter(eller strö ev. över jordnötterna först när det är 5 minuter kvar)
Servera med Jasminris och ev. lite sallad. Och ha gärna lite extra jordnötter vid sidan av ;))
6,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vanillinsocker
1/2 tsk salt
200 gr mjukt smör (eller smält)
3 dl socker
2 ägg
2 dl mjölk
Muffinsformar
Ev. ca 150 gr ljust blockchoklad
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda vetemjöl, bakpulver, vanillinsocker och salt i en bunke.
Vispa smör & socker smidigt. Tillsätt ägg och mjölk i smörblandning.
Gör en fördjupning i mjölblandningen och häll i smör & ägg blandningen.
Rör om tills allt är ordentligt blandat.
Häll i smeten i formarna (ca 24-30 st). Fyll bara till hälften, då det jäser en del i ugnen.
Tryck i en chokladruta i mitten av varje muffins.
Grädda i ca 20 minuter i ugnen (eller tills de inte är kladdiga i längre)
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 | 9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
||||
|